XP 1700+ w/ Asus A7V133 Rev 1.04

K

Kozakowski

New Member
#1
Hi there,

I installed my new XP 1700 CPU onto an Asus A7V133, the same motherboard that ran my old 1GHz Tbird.

Sources on the Internet, including TomsHardware, state that the XP CPUs will only work on revision 1.05 of the A7V133. Well, if that's the case, then my revision 1.04 board is something special


As I thought, the revision does not matter, as long as you have the 1.07 BIOS recently release by Asus.

My current temps are (With Arctic Silver II): 42C at normal load (IE, ICQ, Sandra, ZoneAlarm) with voltage set at 1.73.

I am planning on lowering the voltage to 1.7 at least, which should help keep the temperatures even cooler.

CPU Burn-in results with Sandra x20: 45C

Those are decent temps I guess. I'll try lowering the voltage first, but for now I'm off to play some games!


So for those of you with rev1.04 of this board, yes, you can safely expand into the XP line of CPUs.

------------------
Tbird 1GHz
WBK38 w/Sanyo Denko 55cfm 92MM fan
Asus A7V133
256PC133 SDRAM
Quantum 7200 ATA-100 20GB
Fujitsu 5400 ATA-66 10GB
SB Live MP3+ 5.1
Creative Annihilator 2 GeForce2 GTS 32MB
 
F

Fredrik67

New Member
#2
What does it say on bootup, XP 1700 or MP 1.47 Ghz? They seem to work on the Abit KT7A (RAID) rev. 1.0 - 1.2 mobos too!


------------------
Abit KT7A-R Bios 4A
AMD T-Bird [email protected]
Water Cooled
256 Mb Crucial Cas2
IBM 30 Gb 7200 RPM, ATA100
Asus V-7700 GeForce 2 GTS 32 Mb (215/360) Det. 22.50 DX8
 
K

Kozakowski

New Member
#3
It says 1700. All motherboards that support XPs require the 'performance' to be displayed, not GHz.

If I overclock to 1.53GHz, it will display 1800, and at or above 1.6GHz 1900 and so on.

------------------
Tbird 1GHz
WBK38 w/Sanyo Denko 55cfm 92MM fan
Asus A7V133
256PC133 SDRAM
Quantum 7200 ATA-100 20GB
Fujitsu 5400 ATA-66 10GB
SB Live MP3+ 5.1
Creative Annihilator 2 GeForce2 GTS 32MB
 
F

Fredrik67

New Member
#4
Ok, the KT7A mobos rev 1.0 - 1.2 display the XP CPU´s as MP with the core speed not PR speed. That´s why I asked...



------------------
Abit KT7A-R Bios 4A
AMD T-Bird [email protected]
Water Cooled
256 Mb Crucial Cas2
IBM 30 Gb 7200 RPM, ATA100
Asus V-7700 GeForce 2 GTS 32 Mb (215/360) Det. 22.50 DX8
 
K

Kozakowski

New Member
#5
Really? That's the first I've heard. I guess those models won't be officially supported by AMD. The company stated for motherboards to be recommended by AMD, they must display the performance rating, not the avtually MHz.

Hey, if it works, it works


PS...I'm currently running at 1.7V and the temps had fallen by one degree C to 41C.

------------------
Tbird XP 1700
WBK38 w/Sanyo Denko 55cfm 92MM fan
Asus A7V133
256PC133 SDRAM
Quantum 7200 ATA-100 20GB
Fujitsu 5400 ATA-66 10GB
SB Live MP3+ 5.1
Creative Annihilator 2 GeForce2 GTS 32MB
 
Todd a

Todd a

New Member
#6
To "officially" support the AthlonXP, AMD is requiring the use of the model number and total L1+L2 cache listed. They also do not want to see the actual Mhz listed. Some boards are not 100% up to spec on all this, so are not listed as "supported". Also, just because it runs does not mean everything is running perfect. SSE might not be supported and other things like that.

I have an Abit KT7 so I'm screwed. If I could get my BIOS to flash (the FlashMenu program fails every time I try, but it did work the first time) then I could run the AthlonXP 1600+ I plan on getting at 10.5x112Mhz (1.18Ghz). I think I'm going to get a new motherboard and DDR memory too. I'm probably going to give up on Abit and Asus releasing their KT266A board and get an Epox (probably much cheaper anyways).

------------------
The COMPUTER is your FRIEND!
Happiness is manditory.
 
H

HOANGPHU

New Member
#7
Post any problems you have with the a7v133 and Athlon XP if you run into any. Hope you don't because I am going that route really soon. Any overclocking yet? If yes, which method did you unlock your cpu? Please post the voltage and temp with oc.

------------------
Asus A7V133
Duron 700 @ 1020 @ 1.85 volts (136 * 7.5)
WD 15 gig 7200 rpm
RAID 0 2X WD 30 gig 7200 rpm
Voodoo 3 @ 200
256 MB SDRAM Mushkin PC 133
Sblive value
Creative DVD 12X
Imation 12X8X40 CD-RW
Creative Flash 56 PCI
Iomega Zip 100
Panamedia 15
 
K

Kozakowski

New Member
#8
Everything works fine. I don't understand why people are reporting rev. 1.05 as the only supported A7V133.

I have not tried overclocking yet, and don't think I will in the next few days. I won't be closing the L1's until the process is ironed out a bit, althought I may start playing around with the FSB.

Currently I'm running at 1.7v, but hope start lowering the voltage soon.

As for now, this CPU is fast enough


------------------
Tbird XP 1700
WBK38 w/Sanyo Denko 92MM fan
Asus A7V133
256PC133
Quantum 7200 ATA-100 20GB
Fujitsu 5400 ATA-66 10GB
SB Live MP3+ 5.1
Creative Annihilator 2 GeForce2 GTS 32MB
I Love SucksBox
 

Associates