Should I install an ATA 100 pci card ?
Home | Reviews and Features | Special Reports | Forums |

Results 1 to 8 of 8

Thread: Should I install an ATA 100 pci card ?

  1. #1
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Org.
    Posts
    2

    Should I install an ATA 100 pci card ?

    Im running 2-60 gig maxtor ata 100 hds, on this epox 8kha+ board and I noticed my hard drive dosent seem to be as fast as when I was running my asus-a7v133 with the on board promise ATA 100 controller...Yes everything is enabled for DMA...My question is if I buy a PCI ATA 100 card
    for these drives will I get better performance????


    [This message has been edited by Bucky691 (edited 02-09-2002).]

  2. #2
    Join Date
    Apr 1999
    Location
    Manila, Philippines
    Posts
    13,269
    I don't think performance will increase dramatically... being IDE, it will still utilize much of your CPU to get the data through.

    I don't think it's a worth while investment but others may be able to give you better advise.
    ? Quantum Physics ? Light travels faster than sound. This is why some people appear bright until you hear them speak.

  3. #3
    Justintime Guest
    http://downloads.viaarena.com/driver...in1437v(a).zip

    suggest updating your mobo drivers if you have not done so as yet.

    ------------------
    Jr

    BINK'S HWC MEMBER PHOTO GALLERY

  4. #4
    Join Date
    Jan 2000
    Location
    Sweden, North Europe
    Posts
    1,061
    Poor poor lack of HDD speed with on-board Highpoint controller on Abit KT7A/KT7A-RAID any version on Sandra. I get 1400 points with IBM 60GXP 7200rpm 2MB in Sandra on the highpoint controller set as master.

    when an PCI Promise Ultra UDMA-100 with an
    old 41GB IBM 40GV 5400rpm 512kb cache i get the 20000 barrier.

    What is hell is wrong here I´ve checked and all the drives seems to be in DMA according to Windows and BIOS.
    But ATI have said that they possible aren´t at DMA. ?!?!?!

    ------------------
    Abit KT7A-R v 1.3, 768MB,Duron 1Ghz
    Abit BP6,512MB,Dual Celeron 366@550Mhz
    P2 350Mhz,192MB
    P-100Mhz,48MB
    P-90Mhz,40MB
    486DX2/66Mhz,36MB
    486DX2/66Mhz,16MB (Laptop)
    ftp1. Antec PLUSVIEW1000AMG, Abit AT7 v1.1, XP 1800@2300 0,13u, 512MB TwinMOS PC-2700 cl2
    ftp2. Antec PLUSVIEW1000AMG, Abit AT7 v1.2, XP 1800@2300 0,13u, 512MB TwinMOS PC-2700 cl2
    backup. Chieftec Fulltower, Abit KT7A-R v1.3 XP-M 2000+ 3x256MB TwinMOS PC-166
    Workstation. (Not yet ready)

  5. #5
    Join Date
    Jan 2000
    Location
    Sweden, North Europe
    Posts
    1,061
    Have the RAID pacth from viaarena and the latest pacth 4-in-1 1.37, what to do ?

    ------------------
    Abit KT7A-R v 1.3, 768MB,Duron 1Ghz
    Abit BP6,512MB,Dual Celeron 366@550Mhz
    P2 350Mhz,192MB
    P-100Mhz,48MB
    P-90Mhz,40MB
    486DX2/66Mhz,36MB
    486DX2/66Mhz,16MB (Laptop)
    ftp1. Antec PLUSVIEW1000AMG, Abit AT7 v1.1, XP 1800@2300 0,13u, 512MB TwinMOS PC-2700 cl2
    ftp2. Antec PLUSVIEW1000AMG, Abit AT7 v1.2, XP 1800@2300 0,13u, 512MB TwinMOS PC-2700 cl2
    backup. Chieftec Fulltower, Abit KT7A-R v1.3 XP-M 2000+ 3x256MB TwinMOS PC-166
    Workstation. (Not yet ready)

  6. #6
    Join Date
    Mar 1999
    Posts
    98
    I got a Tekram ultraATA100 RAID card for $29.(who knew they made stuff other than scsi)

    I will only be using it as an adpater now that my SIIG ultra66 controller is on the fritz.

    For $29 I can't complain.

  7. #7
    Join Date
    Jan 2000
    Location
    Sweden, North Europe
    Posts
    1,061
    Well the Sandra is a scam... I runned the HD tach 2.61 and then I got normal results on all the HDD´s .. thanks HD tach

    ------------------
    Abit KT7A-R v 1.3, 768MB,Duron 1Ghz
    Abit BP6,512MB,Dual Celeron 366@550Mhz
    P2 350Mhz,192MB
    P-100Mhz,48MB
    P-90Mhz,40MB
    486DX2/66Mhz,36MB
    486DX2/66Mhz,16MB (Laptop)
    ftp1. Antec PLUSVIEW1000AMG, Abit AT7 v1.1, XP 1800@2300 0,13u, 512MB TwinMOS PC-2700 cl2
    ftp2. Antec PLUSVIEW1000AMG, Abit AT7 v1.2, XP 1800@2300 0,13u, 512MB TwinMOS PC-2700 cl2
    backup. Chieftec Fulltower, Abit KT7A-R v1.3 XP-M 2000+ 3x256MB TwinMOS PC-166
    Workstation. (Not yet ready)

  8. #8
    MitchSchaft Guest
    I have an onboard raid hpt controller on a vp6. I used to score 25k for 2 hard drives. I found out about editing the registry and I score 40k after editing it.

    ------------------
    1_8th OpFlash Squad
    LCpl. Splicer
    Alpha Co. 1st PL
    2nd Squad 1stFireteam Ldr.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •