Help with IRQ setting pls
Home | Reviews and Features | Special Reports | Forums |

Results 1 to 6 of 6

Thread: Help with IRQ setting pls

  1. #1
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Peshastin, WA, USA
    Posts
    4

    Help with IRQ setting pls

    My vid card is set to IRQ 11, which it shares with a couple of other things. When I go to device manager and try to change it I am told that it is not allowed. Irq 9 is empty right now. How do I change it over?

  2. #2
    Join Date
    May 2000
    Location
    UK
    Posts
    1,176
    I've had fun before trying to move my IRQ's so heres what I have done to shift them.

    Go into BIOS and disable devices that are not needed, com ports, printer ports etc.
    That frees up extra irq's.

    Try moving some of your pci cards around, if you have the room.

    Updating the bios has also changed irq settings for me before.

    If you feel you have a good grasp of things you could go into bios and change the irq settings in there. If your unsure have a look in the mobo manual.

    BTW: You vid card should not share its irq with another device, esp if its a geforce card.




    ------------------
    P3 800e @ 1 Gig with Alpha PEP66 (YS-Tech fan: bloody noisy)
    BF6 Mobo
    Geforce2 GTS
    256M PC133 Crucial
    TurtleBeach Santa Cruz
    Iiyama VisionMaster Pro450

    [This message has been edited by Gasman (edited 03-29-2001).]
    Xp1800
    Soltek DRV5
    Corsair PC2700 cas2
    GF4 Ti4400
    Santa Cruz
    Barracuda IV
    Hollywood+
    Iiyama Pro450

  3. #3
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Peshastin, WA, USA
    Posts
    4
    Thanks,

    What are the Comm Ports for anyway? I dont think I am using them... but am not sure.

  4. #4
    Join Date
    May 2000
    Location
    UK
    Posts
    1,176
    The two little sockets on the back of your pc next to the printer port. They look like a reverse of the joystick port, that you find on a sound card.

    You can plug all sorts of devices into them, but USB has taken over now so they are getting more and more redundant.
    So, if ya dont use them, disable them!

    ------------------
    P3 800e @ 1 Gig with Alpha PEP66 (YS-Tech fan: bloody noisy)
    BF6 Mobo
    Geforce2 GTS
    256M PC133 Crucial
    TurtleBeach Santa Cruz
    Iiyama VisionMaster Pro450
    Xp1800
    Soltek DRV5
    Corsair PC2700 cas2
    GF4 Ti4400
    Santa Cruz
    Barracuda IV
    Hollywood+
    Iiyama Pro450

  5. #5
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Peshastin, WA, USA
    Posts
    4
    Ok, thanks a heap.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Chesapeake, VA, USA
    Posts
    3,463
    You can change IRQs through BIOS too; I wouldn't recommend it, though, unless you're having conflicts. Cards will often work fine together- I think I average 2 to 3 devices per hardware IRQ on my computer, for instance

    You can go into device manager, and disable com ports and other devices you don't use. Like, if you've got a USB mouse, you can disable the PS/2 mouse and get IRQ 12 back

    ------------------
    Asus A7V
    Duron 650@850@1.80V
    Pentium IV 2.4C Northwood- M0 stepping @ 3.2GHz HT
    Air Cooled w/ SP-94 heatpipe & 92mm Vantex Tornado at 45C
    4x256=1gb dual-channel 2-3-3-6 OCZ PC800DRAM @ 890MHz 3-4-4-8
    MSI Neo2-PLS w/I865PE & SATA @ 4x267=1068MHz
    BFG GeForceFX 5900@485/967MHz = 6284 3DMark2003s; dual-head 21" CRT & 19" LCD

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •