How is this 3d card... ?
Home | Reviews and Features | Special Reports | Forums |

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: How is this 3d card... ?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2000
    Posts
    807

    How is this 3d card... ?

    I will buy a new PC and these are the spec's:

    533 Mhz intel celeron
    128 mb ram
    128 bit soundblaster
    and the 3dcard is a ATI Xpert 2000 32 mb, and it supports all the cool ones, OpenGL, Direct3D and stuff..
    Is it good? I mean, the computer is cheap, and I am not that rich to lay my money on a more expensive graph card like GeForce or RivaTNT latest.

  2. #2
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    UK
    Posts
    540
    I would really recommend the TNT2 Ultra or a V3-3000.

    The V3 is faster.
    The TNT2 U looks better.

    For a budget PC with power you might want to hold out for the AMD Duron or look into the Celeron II for some serious overclocking potential.

    Talk to the guys in CC&O for more info on what to put in a budget PC.

    Theres also a Valu PC buyrers guide on

    either www.hardwarecentral.com

    or www.anandtech.com

    I forget where I saw it, but definitely one of the above two.

    I put together my system for 700 ish

    Celeron 433 (@ 585 )
    Asus P3V4X mobo (VV good)
    2x64 Kington PC 100 CAS2 RAM (got it cheap)
    Diamond Maxtor Plus 40 7200RPM UDMA66 13.6Gb (also V good)
    Soundblaster PCI 128 (slightly cut down version of the Live Player 1024, excellent value)
    Creative TNT2U Gamer (I prefer the better image quality to the slight wpeed loss over the V3, the Gamer version has no TV out, whivh I didn't know before I bought it )
    A .27 dpi 17" monitor (Belinea )
    8x Toshiba DVD
    KB/PS2 MS/FDD/etc.

    3Dmark standard benchmark in 1024x768x32 --> 3600 ish

    Daishi



    ------------------
    James Neave
    cs97jjn@brunel.ac.uk
    Brunel University
    **********************__,__
    *************.--.**.-"*****"-.**.--.
    ************/*..*\/**.-.*.-.**\/*..*\
    ***********|*|**'|**/***Y***\**|'**|*|
    ***********|*\***\**\*0*| 0*/**/**/*|
    ************\*'-*,\.-"`` ``"-./,*-'*/
    *************`'-'*/_***^ ^***_\*'-'`
    *************.--'|**\._****_./**|'--.
    ***********/`****\***\ `~`*/***/***`\
    **********/*******'._*'---'*_.'*******\
    *********/***********'~---~'***|*******\
    ********/********_.*************\*******\
    *******/***.'-./`/********.'~'-.|\*******\
    ******/***/****`\:*******/******`\'.******\
    *****/***|*******;******|**********.`;****/
    ******\***\*******;******\***********\/***/
    *******/****;*******\*******\***`**/
    ********'._'.*****\*******'.******|***;/_
    *****jgs**/__>*****'.*******\_*_*_/***,**'--.
    ********.'***'.***.-~~~~~-.*/*****|--'`~~-.**\
    *******//*/*.---'/**.-~~-._/*/*/*/---..__.'**/
    ******((_(_/****/**/******(_(_(_(---.__****.'
    ****************|*|*****_**************`~~`
    ****************|*|*****\'.
    *****************\*'....'*|
    ******************'.,___.'

  3. #3
    Join Date
    Jul 1999
    Location
    Stavanger, Norway
    Posts
    1,808
    "Creative TNT2U Gamer (I prefer the better image quality to the slight wpeed loss over the V3, the Gamer version has no TV out, whivh I didn't know before I bought it )"


    Originally posted by TheDaishi:
    what on earth did you type that with?? Your feet??


    But I agree with "Daisy" here, go fo a TNT2U. They're pretty cheap now especially after the launch of the GTS cards and all.

    Duckman


    ------------------
    Visit my homepage:
    Duckman's Wild Page
    Site Content: Overclocking, cooling and a lot of BS about Me, Myself and I.
    Sorry, I didn't hear you, I was staring at your breasts.

  4. #4
    Join Date
    Jan 1999
    Posts
    1,424
    Also, ask for the Celeron 533 in the FCPGA package. Its only about $20 more with a slocket, and since it has SSE it will be more powerful in games

    ------------------
    This signature space FOR RENT

    This signature space FOR SALE

  5. #5
    Join Date
    Jun 2000
    Posts
    807
    Guys, just one more thing:
    instead of Celeron 533, it is now a AMD k6/2 550 mhz. dont ask why.
    someone told me I could have problems with the TNT2 card on a amd k6/2, so he suggested me gettin the ATI card instead. what do U think?

  6. #6
    Join Date
    Feb 2000
    Location
    Deutschland
    Posts
    936
    You might also want to consider a Viper II. That card has awesome speed for its price range. After puting a $5 Socket 7 fan on its heatsink, it went up to a solid 150MHz core, and 165MHz memory. Which means around 600 Mtexel/s in 16 bit and heavily multi-texturing games. (Slightly less in 32 bit, due to SDR memory bandwidth, but still the drop is a lot less than I expected.)

    Plus, Unreal Tournament runs like greased lightning on it with the MeTaL driver. Let's just say I just had a refreshing round of DM-2ndSpaceBeacon in 1280x1024 on it. That's THE map that makes your computer crawl in UT. It's a huge map, with several layers of tunnels and walkways. Try that on a TNT2 and you'll be lucky to get 10 fps when sniping from the walkways.

    The down side is that the drivers are still a tad flaky, though they're almost there now.

    Alternately, you can try a Matrox G400 with 32 MB. (The version with 16 MB also has half the memory bandwidth, AFAIK.) The price is decent nowadays, the image quality is SUPERB, and it should marginally outrun a TNT2 at the same core speed. And with a cheap fan, you can get it to 160 MHz core (from 126!) and 180 MHz memory. That's almost a G400 Max, for the price of a normal one. Not bad at all, if you ask me.

    ------------------
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild

  7. #7
    Join Date
    Feb 2000
    Location
    Deutschland
    Posts
    936
    Oh, yeah, almost forgot. Forget the ATI cards. With the debatable exception of the Rage Fury MAXX, they're not anywhere near fast in games. They're supposed to be business cards, not gamer's cards. I.e., the kind of cheap card Joe from accounting gets in his work PC to run Excel.

    ------------------
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild

  8. #8
    Join Date
    May 2000
    Posts
    16
    Moraelin, can you post some score's from 3DMARK 2000 really interested in what your getting. Looking for good D3D and open gl scores. Currently using S540 card from Diamond getting old in the tooth thinking of replacing it but currently running a Athlon Asus K7M limited to agp*2 mode.

  9. #9
    Join Date
    May 2000
    Location
    Curitiba, PR, Brazil
    Posts
    261
    Recomend u a Viper II...

    It's difenteley the best bang for the buck. My Viper II goes up to 163Mhz core clock and 180Mhz of memory clock rock stable... and it's got a nice fill-rate too... it's better then Voodoo 3 and beter then TNT 2 (wich is BETTER then Voodoo 3, and ALSO has better image quality).

  10. #10
    Join Date
    Dec 1998
    Location
    Grand Haven, Michigan, USA
    Posts
    11,332
    Don't get any ATI cards. They have horable drivers. Even a Voodoo3 2000 would be faster than an Xpert 2000. Yes, If this is a Celeon 533a FC-PPGA, you will run faster and cooler than the older Celron 533 PPGA. Both are Socket 370, but the 533a uses the new PIII coppermine core (with 1/2 the cache disabled). It might add up to $50 to the price, but would be woth it (and overclocks GREAT).
    AMD Phenom II x4 945 3Ghz | ASUS M4A77TD | 2X WD 1TB SATA 2 hard drive | 2x2GB Corsair XMS3 | nVidia GeForce 8800 GTS | ATI TV Wonder Theater Pro 550 | Antec P-160 case | Antec 650w Earth Watts | LG Blu-ray Super Drive | LG DVD RW | Windows 7 Pro

  11. #11
    Join Date
    Feb 2000
    Location
    Deutschland
    Posts
    936
    Well, on the overclocked Viper II I'm getting around 3500 in 3DMark2000, default benchmark, on an Athlon 750. More if I push the bus up to 122 MHz, and lower the multiplier.

    Mind you, that's largely because 3DMark2000 is mostly single-textured. The Viper II is an interesting card. You get only about half the speed in single-textured games, but in stuff that does massive multi-texturing (like UT) it really flies.

    Another good part about it seems to be that the speed drop from going from 16 bit to 32 bit isn't that large. I mean, ok, there IS a penalty, but for a SDR card and in that price range it's still very decent IMHO.

    ------------------
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild

  12. #12
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    SF Bay Area, California
    Posts
    690
    What's wrong with the ATI Rage Fury Maxx. I heard those drivers are great. Plus you can get it for $138 on pricewatch.com

    It's an awesome card and people should look into getting one. Yeah Yeah, it's not as fast as a GeForce card but it's got more memory and it's cheap.
    Main Computer Specs:
    Intel E8400 Core 2 Duo 3.0Ghz 45nm
    Asus P5E
    4gb OCZ Reaper HPC PC6400
    Seagate SATA2 250Gb
    eVGA 512Mb 8800GT
    SupremeFX II Mobo Audio (for time being)
    Wynndows7 Home Premium 64Bit
    Currently playing; Crysis, Just Cause 2, Alien Swarn, Borderlands, and Starcraft 2.

  13. #13
    Join Date
    Feb 2000
    Location
    Deutschland
    Posts
    936
    What's wrong with the MAXX is latency. Each frame is still rendered by one single graphics chip. The time since you move the mouse until you see the movement on the screen is the same as if you had half the FPS.

    E.g., if you play at high resolution and get, say, 40 fps... your control of the game is basically the same as if you had only 20 fps.

    Which basically makes the games look smoother, but fails to address the real reason people often quote for needing better speed. That reason is: ease of control. If your fps drops to, say, 10 fps, it becomes a pain in the behind to control the game. Anyone can tell you that if you drop to 10fps in a missle duel, you're dead meat. What happens is: by the time you see the crosshair on the target, you've already overshot it by a few degrees. Not only that, but the same delay happens to the target's own positioning. By the time you finally took correct aim at its position, you're actually aiming at where it was 100ms before.

    Only on a MAXX, the same happens at twice the fps. When you think you're getting a decent 30 fps, you're getting as much delay as for 15 fps. Worse yet, looking at the fps counter you don't even have a clue that it's bad, and you need to decrease your resolution. You're dead meat, even though your fps counter says you shouldn't be. And even worse yet, no matter how much you decrease the resolution, you can't drop under your FPU's processing limit. If your FPU can compute triangles for at most 40 fps, that's it. No matter how much you lower the res, you can't get more than that. Only on a MAXX, your control accuracy will be half that: 20 fps. Your minimum possible control delay is as if your CPU was half speed.

    Mind you, I'm not saying you actually need 60fps for good control accuracy. Most of the time 20..30 will do just as well. Plus, if nothing else, the delay most often depends just as much on the mouse drivers and other factors. (E.g., if your mouse only reports 20 times a second, having 100 fps won't help THAT much.)

    But I'm saying that the MAXX doesn't really make this problem any easier. It's a scam to make it look better in benchmarks, without actually being better for game control purposes.

    ------------------
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild
    Moraelin -- the proud member of the Idiots' Guild

  14. #14
    Join Date
    Apr 1999
    Location
    Canada
    Posts
    879
    TheDaishi
    don't mean to pick at you, but is a 3dmark of 3600 on 3dmark99 or 2000?
    also the maxtor diamond plus max 40 never came in 13.6gig?
    and the SB 128, although a very good card, is just a 128bit version of a SB 64, and in no way a SB live!
    people that drive slow are easy to pass, it's people who drive fast that provide a challange.

  15. #15
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    Illinois
    Posts
    28
    Instead of getting that k6 cpu, you should get an athlon 600 0r 700, you can get them for only $200 if you go to Buybuddy.com. and if i were you i'd get the voodoo 3500, because it's a pretty good card and has a lot of extras like tv tuner.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •